Wij zijn een bedrijf dat met zijn tijd meegaat. Daarom hebben wij altijd veel aandacht voor de technische ontwikkelingen van gebouwen, maar ook voor de milieueisen, met de circulaire economie als hoeksteen.
Onze specifieke ISO 14001-procedures versterken uiteraard dit beleid.
Het doel is af te stappen van het traditionele productie- en consumptiepatroon dat grondstoffen uitput en de afvalberg doet toenemen, en zoveel mogelijk over te schakelen op een ecologisch verantwoord systeem dat kiest voor hergebruik, transformatie of recycling van producten die meerdere levens kunnen hebben. Bij SOCATRA bouwen we aan de slimme gebouwen van morgen en hanteren we een milieustrategie die al meermaals in de bloemen werd gezet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Wij zijn trots op de realisatie van 3 projecten (Project U, AG Campus en Buda) die door het Brussels Gewest werden bekroond en gesubsidieerd in het kader van zijn be.Exemplary-project, dat een vrij nauwkeurig handvest heeft opgesteld op het vlak van energie, ecologisch bouwen, rentabiliteit, reproduceerbaarheid op technisch en financieel vlak en op het vlak van architecturale kwaliteit en zichtbaarheid.
Wij zijn blijven groeien en innoveren, en zijn telkens meegegaan in de tendensen van de tijd en de milieueisen, zonder echter afstand te nemen van de voortreffelijke bouwwerken uit het verleden.
Terugwinning van de thermische inertie van riolen
Het is de eerste keer dat dit revolutionaire procedé dat gebruikmaakt van riothermische energie op deze schaal is toegepast op een bouwplaats in België. Het voorziet in een kwart van de energiebehoefte van het 15.000 m² grote Project U, een grootschalig saneringsproject voor het nieuwe administratieve centrum in Ukkel.
In samenwerking met Vivaqua hebben wij warmtewisselaars geplaatst op de bodem van een onlangs gerenoveerd rioolsysteem, waar de thermische inertie van het afvalwater een omkeerbare warmtepomp voedt die verwarmt in de winter en koelt in de zomer.
Deze techniek was een vernieuwende en buitengewone ervaring voor ons bedrijf.
Transport via de binnenwateren
Voor het project van het recyclagecentrum van Net Brussel dat in de buurt van de Buda-brug in Neder-Over-Heembeek werd gebouwd en vlak bij het kanaal gelegen is, kozen wij voor mobiliteit over het water. Een derde van het bouwwerk werd aangevoerd zonder gebruik te maken van wegtransport. Dankzij deze uitermate efficiënte en tijdbesparende methode helpen wij het wegverkeer in deze toch al verzadigde wijk te beperken en de koolstofvoetafdruk van de werf te verkleinen.
Terugwinning van bouwmaterialen
Voor de AG Campus, een groen en licht project midden in het centrum van de stad, stelden wij bijzonder hoge eisen op het vlak van recuperatie van materialen. Wij deden hierbij een beroep op het Brusselse bedrijf Rotor DC, dat gespecialiseerd is in het hergebruik van bouwmaterialen.
Een ander gemeenschappelijk punt van deze drie door SOCATRA gedragen projecten is de mogelijkheid de ruimten aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen of bestemmingen, door te opteren voor modulaire scheidingswanden en door omkeerbare structuren te kiezen voor de nieuwbouwdelen.
Bij renovatieprojecten wordt systematisch ingezet op ‘urban mining’ met gespecialiseerde partners.
Wij zijn ook aangesloten bij het Build Circular-platform van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.